HTML

Beatdealers

Húszas éveik elején járó fiatalok, az elektronikus zenéről, a magyar és nemzetközi klubéletről, trendekről, fesztiválokról, kultúráról vagy éppen annak hiányáról. Kendőzetlenül, szókimondóan, pikírt módon. https://www.facebook.com/beatdealersblog

Friss topikok

  • Beatdealers: 1994-ben, amikor az ominózus 4. helyezést értük el Bayer Friderika révén, először indultunk az Eur... (2013.03.06. 19:29) Forintvízió
  • BANĐee: Grat! ;) (2013.01.30. 19:49) Akikre érdemes lesz odafigyelni 2013-ban - Part 1 - Jack&Jordan
  • sandor555: zeneajánló, fikaposzt, egyéb cikkek, tehát minden jöhet, minden mennyiségben! :) Azt hittem már, h... (2013.01.23. 22:24) Valami készül...
  • steveN: Sajnos a BGF bulikon is sokszor ők zenélnek és ott is az említett zenei igénytelenség tapasztalható. (2012.08.13. 21:55) Volt egyszer Budapest
  • zoldkecske: Nagyon jók vagytok! Kár, hogy nem írtok többet (persze lehet, hogy nincs miről). Nagyon szeretlek ... (2012.06.27. 17:19) Connections

Forintvízió

Beatdealers 2013.03.05. 20:53

Mint az ismeretes, néhány napja fejeződött be A Dal, melyben egy raklapnyi magyar énekes versengett azért, hogy hazánkat képviselhesse az Eurovíziós Dalfesztiválon, Malmőben. Természetesen, mint eddig soha semmiben, itt sem született olyan végeredmény, ami mindenki számára kielégítő lett volna. ByeAlex személyében egy olyan megosztó személyiség lett a befutó, aki a verseny óta csak langyos vízben evickélhet, hiszen egyformán kap hideget, meleget. Noha ez a téma nem kapcsolódik szorosan a magyar elektronikus zenéhez*, mégis úgy gondoltuk, hogy a következő néhány sorban kifejtenénk álláspontunkat a versenyről, a győztes személyéről, illetve az őt azóta követő savas esőt fröcsögő kiber-gomolyfelhőről.

*Annyiban egyébként mégis csak releváns, hogy ByeAlex kísérője az a Kővágó Dani volt, akinek Monstaz nevű projektjéről néhány cikkel ezelőtt írtunk már.

A szegény legény elment szerencsét próbálni, majd övé lett a fele királyság. Akár így is jellemezhetnénk ByeAlex élettörténetét az elmúlt hetekben. Ám azt a különbséget azonban mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ebben az esetben hétfejű sárkány helyett a kereskedelmi csatornák jogdíj aranybányáiként funkcionáló énekesek sokaságával kellett megküzdeni, ami valljuk be jóval rémisztőbb.

Megasztár, X-Faktor, Voice, Csillag Születik. Azaz majdhogynem az összes létező tehetségkutató műsor felvonultatta legalább egy versenyzőjét. Ezután már csak az volt fura, hogy a Házasodik a gazda, illetve az Alekosz feleséget keres, egy-egy szereplője nem tűnt fel a porondon. Viccet félretéve egyébként aláírjuk, hogy a tehetségkutatóból érkezettek közül többen már hosszú évek óta elismert előadók, de azért ne felejtsük el honnan és milyen hátszéllel is jöttek. 

Lehet szeretni, lehet utálni, de ByeAlex számunkra roppant üdítően hatott az egyébként rémesen sablonos mezőnyben. Hozzátennénk, ismételten nem a versenyzők képzettségét illetve kvalitását vitatnánk, csupán azt a tényt, hogy nagy részük ugyanazt a fáradt magyar könnyűzenei stílust képviseli, aminek globális szinten már a miocén korban sem volt piaca, most pedig még annyira se. Azonban azt már nem mondhatjuk el, hogy Magyarországon nincsen az előbb említett műfajra igény. Sajnos. Viszont ez annyira nem is meglepő egy olyan társadalomtól, melynek bizonyos tagjai Megasztárt lélegeznek és X-kromoszóma helyett X-Faktor van a szervezetükben. Isten igazából órákat lehetne regélni arról, hogy a magyar média milyen felháborító módon erőszakolja meg a jó ízlést, de szélmalomharc lenne, így inkább rátérnénk a verseny utózöngéire.

Rengeteg szívet melengető, kedves bejegyzéssel találkoztunk ByeAlex Facebook oldalán, ám ezekre néha nehéz volt rátalálni a sok vérlázítóan primitív, gyalázkodó hozzászólás tömkelegében. Kiemelni nem fogunk egyet sem, hiszen nagyjából mind egy kaptafára készültek, nevezetesen, hogy micsoda szégyen ez Magyarország számára, hogy egy senkiházi, suttogó figura képviseli egy ilyen rangos eseményen, és ezért egész biztosan az utolsó utáni helyezést fogjuk elérni! Bizonyára a hasonló hozzászólások szerzői mind rántott turult ebédeltek, melyhez Árpád vezér vérét kortyolgatták egy Nagy-Magyarország mintázatú Herendi bögréből. Nos, elsősorban hozzájuk szólnak a következő mondatok. Az Eurovíziós Dalfesztivál évek óta nem szól másról, mint arról, mely ország tudja a legnagyobb támogatást kisajtolni szomszédaiból. Ergo az egész sokkal inkább egy országszimpátia szavazás, mintsem dalverseny. Elég ha csak a Buranovskiye Babushki-ra, azaz a hat elképesztően imádni való nagymamára gondolunk, akik Oroszországot képviselve Loreen mögött a 2. helyen végeztek. Erősen kételkednénk abban, hogy roppant precíz hajlításaik és a tisztán kiénekelt magas hangjaik repítették volna őket a dobogó második fokáig. Ebből csupán annyit szeretnénk kihozni, hogy egy szokatlan (néha vicces és/vagy különc) előadás nem feltétlenül rossz, csak azért, mert eltér attól a kommersz szeméttől, amit a média lenyom a torkunkon.

Zárásképpen annyit mondanánk, nagyon reméljük, hogy ByeAlex kiválóan fog szerepelni Malmőben, ezzel megfricskázván a gyalázkodó "szakértőket" és bizonyítván azt, hogy még van hova fejlődnünk zenei ízlés tekintetében.

Üdv,

Beatdealers

Címkék: dal eurovízió verseny beatdealers byealex monstaz

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://beatdealers.blog.hu/api/trackback/id/tr495118561

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Taroltunk az Eurovízión! 2013.03.06. 18:27:29

Rövid Tomi Bevallom című dala tarolt Malmöben a '13-as Eurovíziós Dalfesztiválon! Exkluzív felvételek és az utca hangja. A mozgóképet nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni.          

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evelynn 2013.03.06. 18:17:00

Tökéletesen egyetértek a szerzővel. Nagyon drukkolok Alexnek, hogy előkelő helyezést érjen el. Sok sikert Alex, ne törődj a fanyalgókkal. :)

Cicus62 2013.03.06. 18:39:13

Milyen szimpátia? Akkor hogy van az, hogy volt már negyedik, kilencedik helyezettünk is? Nem hinném, hogy a szimpátia ennyire rugalmasan változik évről évre! Kell valami JÓ és kész!

Beatdealers 2013.03.06. 19:29:56

1994-ben, amikor az ominózus 4. helyezést értük el Bayer Friderika révén, először indultunk az Eurovíziós Dalfesztiválon, ergo az újdonság hatása mellettünk szólt. A szintén "első bálozó" Lengyelek pl. szintén kapásból másodikak lettek.
A Ruzsa Magdi által elért 9. helyezésről pedig csak annyit, hogy abban az évben Szerbia nyert, ugye nem kell megjegyeznünk, hogy Magdi hova valósi...
Nem vitatjuk, hogy a produkció is fontos, de jóval kevesebbet nyom a latba, mint a már említett szimpátia és/vagy országimázs.
süti beállítások módosítása