HTML

Beatdealers

Húszas éveik elején járó fiatalok, az elektronikus zenéről, a magyar és nemzetközi klubéletről, trendekről, fesztiválokról, kultúráról vagy éppen annak hiányáról. Kendőzetlenül, szókimondóan, pikírt módon. https://www.facebook.com/beatdealersblog

Friss topikok

  • Beatdealers: 1994-ben, amikor az ominózus 4. helyezést értük el Bayer Friderika révén, először indultunk az Eur... (2013.03.06. 19:29) Forintvízió
  • BANĐee: Grat! ;) (2013.01.30. 19:49) Akikre érdemes lesz odafigyelni 2013-ban - Part 1 - Jack&Jordan
  • sandor555: zeneajánló, fikaposzt, egyéb cikkek, tehát minden jöhet, minden mennyiségben! :) Azt hittem már, h... (2013.01.23. 22:24) Valami készül...
  • steveN: Sajnos a BGF bulikon is sokszor ők zenélnek és ott is az említett zenei igénytelenség tapasztalható. (2012.08.13. 21:55) Volt egyszer Budapest
  • zoldkecske: Nagyon jók vagytok! Kár, hogy nem írtok többet (persze lehet, hogy nincs miről). Nagyon szeretlek ... (2012.06.27. 17:19) Connections

Az aranygramofon árnyékában

Beatdealers 2013.02.11. 21:38

Tegnap késő este a Staples Center-ben 55. alkalommal kerültek átadásra a Hangfelvételművészetek és -tudományok Nemzeti Akadémiájának elismerései, a Grammy-díjak. A híres (inkább hírhedt) aranygramofonok valaha a zeneipar legrangosabb elismeréseinek számítottak, ám a tegnapi történések után bebizonyosodott: manapság már csak rutinból osztják ki őket.

Grammy.jpg

Ízléstelenül öltözött hírességek, foghíjas nézőtér, meg nem jelent díjazottak és Skrillex. Kétségkívül ezek voltak a tegnapi díjátadó kulcsszavai, ami azért szomorú, mert mindezek egyértelműen jelzik: elértéktelenedett a díj. 

Mint azt Facebook oldalunkon említettük, idén is három kategóriát szenteltek az elektronikus zenének, melyek az alábbiak voltak:


Best Dance Recording

Avicii - Levels
Calvin Harris feat. Ne-Yo - Let's Go
SKRILLEX feat. SIRAH - BANGARANG (GYŐZTES)
Swedish House Mafia feat. John Martin - Don't You Worry Child
Al Walser - I Can't Live Without You


Best Dance/Electronica Album

Steve Aoki - Wonderland
The Chemical Brothers - Don't Think
deadmau5 - Album Title Goes Here
Kaskade - Fire & Ice
SKRILLEX - BANGARANG (GYŐZTES)

Best Remixed Recording, Non-Classical


Feenixpawl & Ivan Gough feat. Georgi Kay - In My Mind (Axwell Mix)
Moby - Lie Down In Darkness (Photek Remix)
M38 - Midnight City (Eric Prydz Private Remix)
NERO - PROMISES (SKRILLEX & NERO REMIX) (GYŐZTES)
deadmau5 feat. Chris James - The Veldt (Tommy Trash Remix)


SkrillexGrammy.jpg

Skrillex. Skrillex. Skrillex & NERO. Nem nyomdahibával állunk szemben, a jólfésült amerikai producer idén is három színesfém szobrot csaphatott hóna alá, az más kérdés, hogy mennyire jogosan...

A "Legjobb Elektronikus Zenei Felvétel" kategóriában Sonny Moore és Sirah olyan közkedvelt előadókat előztek meg, mint Avicii, Calvin Harris vagy éppen a Swedish House Mafia. Elismerjük, hogy a Bangarang elég ikonikussá nőtte ki magát megjelenése óta, de azt erősen megkérdőjeleznénk, hogy volt-e akkora hatással a zenei életre, mint a csapból is folyó Levels, vagy a tavalyi nyarat sokak számára felejthetetlenné tevő Swedish House Mafia himnusz, a Don't You Worry Child.

SHMgrammy.jpg


A "Legjobb Elektronikus Zenei Album" kategóriában ismét vitatnánk Skrillex győzelmét, hiszen az immáron hatszoros Grammy-győztesnek olyan művészeket sikerült maga mögé utasítania, mint Kaskade vagy éppen deadmau5. Sokan vannak, akik azt az elvet vallják, az Akadémia igyekszik országon, de legalábbis kontinensen belül tartani a díjakat, így nem sok babér teremhet az Európát képviselő előadóknak. Nos, ebben a kategóriában bőséggel lettek volna alternatívák, ugyanis Steve Aoki, Kaskade és deadmau5 is Észak-Amerikából származó művészek. Ám az ítészek úgy látták legjobbnak, ha itt is a különc producer diadalmaskodik.

KaskadeGrammy.jpg
Kaskade csupán díjátadóként vehette kézbe a szobrokat.


Minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, számunkra az utolsó kategória, a "Legjobb Remix" verte ki a biztosítékot. Nem elég, hogy minőségét illetően kapásból három - In My Mind (Axwell Mix), Midnight City (Eric Prydz Private Remix), The Veldt (Tommy Trash Remix) - remix is jobban megérdemelte volna a díjat, de a Promises ráadásul egy 2011. augusztus 17-ei megjelenés!* Ezen kívül azért is vagyunk csalódottak a díjazás végkimenetelét illetően, hiszen Axwell másodjára (vagy ha úgy tetszik, harmadjára) maradt Grammy nélkül, hiszen 2011-ben a Dirty South-tal közös Sweet Disposition remixükért kapott jelölést sem tudta díjra váltani. Az akkori győztes egyébként Madonna Revolver-ének David Guetta & Afrojack remixe volt.

*Ezt Avicii Levels-énél is kifogásoltuk.


Egy szó, mint száz az Akadémia nyugodt szívvel nevezhetné a díjakat Granny-Awardsnak, hiszen öreganyánk jobb döntéseket tudott volna hozni, mint az állítólagos szakértő zsűri. Az átadó összességét tekintve nyilvánvalóvá vált, hogy a díjak egyre csökkenő presztízzsel rendelkeznek. Kiváló példa volt erre a foghíjas nézőtér, valamint a tény, hogy a rap zenei kategóriák győztesei - Kanye West, Jay-Z, Drake stb. -  meg sem jelentek. Isten igazából azon sem lennénk meglepődve, ha néhány éven belül Skype-on zajlana az egész ceremónia, s a szobrokat is felváltaná egy JPEG-csatolmány, elismerés gyanánt.

Kíváncsian várjuk, hogy Skrillex jövőre is előfizet-e már-már szokásosnak mondható három díjára, ám addig is annyit mondanánk: noha egy Grammy-jelölés már önmagában is a mainstream-mé válás billogját égeti a zenészek bőrébe, egy kicsit mégis mosolyoghat a lelkünk, hiszen a (valószínűleg tiszavirág életű) dubstep dominanciájával bebizonyosodott, az általunk dédelgetett progressive és/vagy big room hangzás még nem vált teljesen a milliárd dolláros zenegépezet üzemanyagává.

 

Üdv,

Beatdealers

Címkék: zene los angeles music grammy swedish house mafia kaskade skrillex beatdealers

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beatdealers.blog.hu/api/trackback/id/tr875075115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása